Recept ei-tempera
Recept ei-tempera
0 Reviews | Review toevoegen
Recept voor schilderen met ei-tempera en aardpigmenten.
€ 0,00
Prijs per stuk
 
• 1 eierdooier
• water (bij voorkeur gedestilleerd water)

Bij de klassieke ei-tempera gebruikt men het eigeel uit de dooier zak.

1. Eiwit van het eigeel scheiden door een aantal malen de eidooier in de ene hand te nemen en te rollen naar de andere hand. Tussendoor het eiwit van de handen afvegen.
2. Herhaal dit tot de dooierzak voldoende droog is om opgepakt te worden. 
3. Pak de dooier op bij het velletje en prik deze door boven een schoon bakje.
4. Verdun het eigeel met 1 ml water.
5. Maak een pigmentpasta door pigment met één of enkele druppels water vochtig te maken.
6. Meng de pigmentpasta met minimaal 3 delen verdund eigeel.

Tips en kenmerken:
• Gebruik altijd verse eieren.
• De kleur van het eigeel heeft geen invloed op het uiteindelijke resultaat van de verf.
• De werkwijze van temperaverf houdt in dat de verf zo dun wordt opgebracht dat deze binnen een paar seconden onder UV belichting (zonlicht) hard wordt. Om dit te bereiken wordt de verf met water verdund en met de kwast opgenomen. Door de kwast zoveel mogelijk uit te knijpen wordt het met een bijna droge kwast opgebracht.

Ei-tempera kan geconserveerd worden door 1 deel witte wijn of wijn azijn toe te voegen aan één eierdooier. Als de verhouding tussen azijn/wijn en ei-tempera niet zorgvuldig genoeg zijn, dan gaat het mis en veeg je de voorstelling er te snel af. Of het is te vet of juist te mager.

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.