Damar
Damar
0 Reviews | Review toevoegen
Damar is een hars gewonnen van bomen uit de Diptocarpaceae-familie. De hars wordt toegepast bij het maken van lichte, heldere vernissen of als drogingsvertrager.

Maximale levertijd

5 dagen

€ 3,50
Prijs per hoeveelheid
Aantal: 
Bestellen
 
Damar is een hars uit Z-O Azië. De hars is licht geel van kleur en bros. Damar betekent "hars"of "fakkel". Fakkels van damar druppen namelijk niet.
Het wordt gewonnen van bomen uit de Diptocarpaceae-familie. De meest belangrijke soort wordt gezegd afkomstig te zijn van de Shorea Wiesneri die dan Diptodamar wordt genoemd maar of dat werkelijk zo is zijn de meningen over verdeeld. De meeste Damar is afkomstig van Sumatra en wordt soms voorzien van de vindplaats zoals bijvoorbeeld PadanDamar of PalembangDamar.

Damar wordt gewonnen door diepe sneden in de bast van de boom te maken waarin het hars zich kan verzamelen. De hars wordt dus als het ware uitgezweet door de bomen en niet verkregen door de bomen om te hakken.

De geur van deze hars wordt veroorzaakt door een klein percentage etherische olie in de hars.

Damar is wat harder dan Kolophonium, begint zacht te worden bij circa 90° C en smelt bij circa 180° C.

Het lost slechts gedeeltelijk op in alcohol en ether maar lost prima op in Terpentijnolie en enkele andere oplosmiddelen. Doe de Damar in een oude nylonkous en hang deze in het oplosmiddel en na ongeveer een week is uw vernis gereed.

Damar wordt onder andere toegepast bij het maken van lichte, heldere vernissen, of als drogingsvertrager.

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.