Hardwax olie
Hardwax olie
0 Reviews | Review toevoegen
Hardwax Olie beschermt houten oppervlakken uitstekend tegen vuil en vlekken. Toepasbaar op alle houtsoorten, kleurloos, geschikt voor binnen en buiten, verbruik 15 m2/ liter.

Maximale levertijd

4 werkdagen

€ 18,95
Prijs per stuk
Aantal: 
Bestellen
 
Een goede kwaliteit hardwax-olie is een mix van harde oliën zoals bij voorbeeld Tungolie en harde wassoorten zoals Carnaubawas. Door deze ingrediënten in de juiste verhouding te verkoken en bij de juiste temperatuur te vermengen ontstaat een product waarmee houten oppervlakken uitstekend beschermd kunnen worden tegen vuil en vlekken. De beste kwaliteit hardwax-olie vergeelt niet en geeft een onbehandelde uitstraling aan het oppervlak. De meeste soorten hardwax olie zijn binnenshuis te gebruiken; de echte topproducten zijn zo sterk dat ze zelfs buiten bruikbaar zijn.

Om de productiekosten van de goedkopere soorten Hardwaxolie te drukken wordt soms goedkope lijnolie in plaats van Tungolie gebruikt waardoor een minder sterk, vergelend product ontstaat. Niet verkookte olie als basis genomen waardoor de film minder sterk wordt. Een deel oplosmiddelen toegevoegd waardoor men meer van hetzelfde product per vierkante meter nodig heeft en de bescherming uiteraard minder is. Gevolg van deze goedkopere wijze van fabriceren is dat langzamer drogende producten worden verkregen die een minder sterke film geven maar die helaas in de winkel niet altijd goedkoper zijn dan kwaliteitsproducten. 

Om onze hardwax olie te maken wordt eerst een zogenaamde "hardolie" gemaakt door Tungolie (Chinese houtolie) te verkoken met verschillende harsen waaronder Kolofonium. Door deze verkoking ontstaat een olie die nog harder is dan de Tungolie zelf en die bovendien een hoger smeltpunt heeft en dus minder kwetsbaar is voor warmte (koffie, thee en dergelijke). Als tweede stap wordt aan de kant en klare, nog warme hardolie de was toegevoegd die in ons geval bestaat uit eerste kwaliteit Carnaubawas. Carnaubawas is de hardste was die we kennen. Het eindproduct uitstekend bestand tegen vocht.

De werkwijze voor het gebruik van hardwax olie is als volgt:
  • Schuur het oppervlak met een goede kwaliteit schuurpapier. Hoe fijner u schuurt, hoe gladder het oppervlak uiteraard wordt en hoe hoger de glans zal worden. Gebruik bij het schuren steeds alle opvolgende korrels schuurpapier om zo het beste resultaat te krijgen.
  • Breng de hardwax-olie, afhankelijk van het werkstuk aan met een kwast, spons of roller. Zorg er daarbij voor dat het hele oppervlak bevochtigd is maar werk vooral in dunne lagen. Uiteindelijk is het doel om het product ín het hout aan te brengen en niet er bovenop.
  • Laat de olie drogen en poets het oppervlak op met oude lappen.
  • Afhankelijk van de porositeit van het hout brengt u na drogen van de eerste laag volgende lagen aan. Schuur daarbij tussentijds het oppervlak steeds lichtjes op.
  • Afhankelijk van de mate waarin het oppervlak gebruikt wordt dient de oliefilm aangevuld te worden door een nieuw laagje hardwax olie aan te brengen.

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.