Het voedselbos en voedseltuin
Het voedselbos en voedseltuin
0 Review | Review toevoegen
Voedselbossen en voedseltuinen zijn enorm biodivers, productief en recreatief. De grootte kan verschillen. Wij leveren de planten en verzorgen de aanleg.
Vraag offerte aan
 
Voedselbossen en voedseltuinen zijn enorm biodivers, door de gelaagdheid zeer productief en daarnaast recreatief. Niet alle planten hoeven voor de mens eetbaar te zijn. Ook planten die bestuivende insecten of plaag bestrijdende vogels aantrekken zijn belangrijk. Een goed ontworpen voedselbos houdt zichzelf in stand, vraagt nauwelijks onderhoud en biedt voedsel en onderdak aan ontelbare soorten organismen.

De grootte van een voedselbos of voedseltuin kan verschillen van een kleine tuin tot een hectaren groot gebied. Vooraf moet de  doelen van het bos bepaald zijn zoals educatie, recreatie, kinderspeelplek, commerciële verkoop of openbare pluk. Andere aandachtpunten zijn oogsttijden, onderhoud en bestemming van de oogst. Deze aandachtspunten zijn ook bij voedseltuinen van belang.
 
Een voedselbos of voedseltuin bestaat uit de volgende samenhangende lagen.
1. Kroonlaag, bestaande uit originele en aangeplante grote bomen
2. Lage bomen, bestaande uit kleinere bomen of halfstammen
3. Struiklaag van onderander bessen
4. Kruidlaag van meerjarige groente en kruiden
5. Bodembedekkers, laag van planten die zich horizontaal verspreiden
6. Ondergrondse wortels of knollen produceren
7. Klimmende planten
 
Het is belangrijk, bij aanleg van een voedselbos of voedseltuin, rekening te houden met zoveel mogelijk locatiekenmerkende aspecten. Belangrijk zijn klimaat en microklimaat, grondwaterstand, bodemtype, ecologische waarden, maatschappelijke inrichting en landschapsstructuur.
 
Neem voor meer informatie over de aanleg van een voedselbos of voedseltuinen, geheel vrijblijvend contact met ons op. Daarnaast leveren we de planten voor een gevarieerd voedselbos of voedseltuin.

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.