Interessante Augmented Reality workshop gegeven op De Marke - Etty Hillesum Lyceum m.b.t. Deventer Hanzejaar 2023. Mooie kennismaking met AR voor de leerlingen, door op school een Hanzetour te maken met spots waarin informatie over de hanzeperiode is te vinden
Insectenweek is een opdracht van de Groene Agenda, onderdeel van de gemeente Raalte. Door kennis te verstrekken over insecten en deze groep aandacht te geven kan begrip worden gewekt en het belang van insecten worden ingezien.
Krantenartikel over de insectenweek op basisscholen in de gemeente Raalte
Gedurende de insectenweek, die dit jaar plaatsvond van 20 t/m 26 mei, zijn op een groot aantal basisscholen van onderwijsorganisaties Mijnplein en De Mare in de gemeente Raalte verschillende activiteiten en workshops georganiseerd om de interesse van meer dan 900 leerlingen in insecten te wekken.
Op www.insectenweek.nl zijn diverse lesideeën te vinden voor het onderwijs om kennis op te doen over insecten. De lesideeën worden waar mogelijk gecombineerd met inhoudslijnen opgesteld door het SLO zoals rekenen, taal,...
Het Techportaal is gestart in de Bibliotheek Deventer. Jongens en meisjes, geïnteresseerd in techniek, zijn deze week bezig geweest met electronica. Inflora is initiatiefnemer en uitvoerend. Meer informatie is te vinden op de website van het techportaal
Het project 'Materialen van de toekomst' die we hebben geïnitieerd met het Bataafs Lyceum in Hengelo is gestart.
Onderzoeksvraag van Dura Vermeer voor de leerlingen: Wat zijn de bouwmaterialen van de toekomst?
M.b.v. de methode Design Thinking worden de antwoorden vorm gegeven.
Hierbij wordt o.a. gebruikt gemaakt van de kennis bij de stichting BiomimicryNL.
Family Farming is een project in Mariahout. Er een voedselbosstrook, boomgaard met schapen, moestuin en een mobiel systeem voor varkens en kippen.
Het doel is om op een kleinschalige, circulaire, duurzame en diervriendelijke manier eigen voedsel te verbouwen. De kennis en ervaring uit dit project willen de initiatiefnemers gaan delen met mensen die ook zelf kleinschalig op die manier hun voedsel willen verbouwen. Een ander doel is educatie aan basisschoolleerlingen.
Tijdens de projectdagen van Het Vlier in Deventer hebben we, in samenwerking met medewerkers van de Bibliotheek Deventer, twee dagen workshops gegeven met het onderwerp 'architectuur' aan 50 leerlingen Havo 4.
Allereerst werd de architectuur van het bibliotheekgebouw bekeken waarna de leerlingen extra functies voor de beeldbepalende trap en aangrenzende ruimte hebben bedacht. M.b.v. de methode 'Design thinking' werd uiteindelijk een prototype gepresenteerd in een virtuele omgeving.
Tijdens de lessenserie is kennis aangereikt met betrekking tot vier onderdelen uit de exacte wetenschap, te weten: Natuurkunde, Scheikunde, Biologie, Informatica. Leerlingen uit de middenbouw en bovenbouw van de Borgloschool zijn bezig geweest met onderzoeken, plannen, ontwerpen, programmeren en experimenten uitvoeren.
Gastlesserie voor IMC Weekendschool over de microscoop uigevoerd op Kindcentrum Rivierenwijk. Leerlingen hebben Antoni van Leeuwenhoek en de microscoop zelf bestudeerd. Nadat gastwetenschappers hun ervaringen hebben verteld, hebben leerlingen hun eigen onderzoeksvraag beantwoord met behulp van de microscoop en gepresenteerd.
Projectweek over Wijk van de toekomst/Tuinen van Zandweerd. Mooi project vanuit Kunstcircuit Deventer, voor de Marke Noord van het Etty Hillesum Lyceum. Veel vooruitstrevende, creatieve en originele ideeën gezien tijdens de presentaties van de leerlingen aan de Gemeente Deventer. Leerlingen hebben de gehele projectweek ervaringen opgedaan in Design thinking, samenwerken en presenteren.
De training “Educatief gebruik van het groene schoolplein” is bedoeld voor teams van scholen waar al een groen plein gerealiseerd is of in aanbouw is (dan wel het ontwerp definitief is vastgesteld en de geplande startdatum van aanleg bekend is). Met deze training krijgt het team voldoende informatie en inspiratie om het eigen groene schoolplein daadwerkelijk in te kunnen zetten als educatieve ruimte. ...
Programmeren van een eigen wereld in virtual reality met CoSpaces in het kader van Wetenschap en techniek. Deze gastlessen zijn onderdeel van het project 'Tijd voor Toekomst', kansrijk ontwikkelen in Oost Groningen. Programmeren in virtual reality met een super enthousiaste groep leerlingen uit groep 7 en 8 van OBS Houwingaham. Samen in groepjes, creatief werken aan een technisch project.
In de online klas zitten leerlingen uit verschillende groepen van verschillende scholen van scholengemeenschap SAAM*. Leerling die enkele of meerdere dagen thuis in quarantiane moeten, komen deelnemen in de online klas. De leerlingen krijgen les in rekenen en taal, maar ook programmeerlessen in virtual reality en onderzoeksopdrachten in het kader van W&T. ...
Insectenweek is een opdracht van de Groene Agenda, onderdeel van de gemeente Raalte.
Door kennis te verstrekken over insecten en deze groep aandacht te geven kan begrip worden gewekt en het belang van insecten worden ingezien. Op insectenweek.nl zijn diverse lesideeën te vinden voor het onderwijs om kennis op te doen over insecten. De lesideeën worden waar mogelijk gecombineerd met inhoudslijnen opgesteld door het SLO zoals rekenen, taal, natuur, kunst & cultuur, sport & spel, digitale-geletterdheid, handvaardigheid.
...
Van zaadje tot boom is een project van Natuur en Milieu Overijssel waarbij we hebben bijgedragen in de ontwikkeling van het lesprogramma. In het educatieve project gaan scholen voor een paar maanden een zaailing verzorgen in de klas en op zoek naar een geschikte locatie voor hun boom. Op de Nationale Boomfeestdag op 10 november gaan de bomen de grond in. Het project is onderdeel van het Overijsselse “Iedereen een Boom” dat als doel heeft 1,1 miljoen nieuwe bomen in Overijssel te planten.
NMO - Van zaadje tot boom
Proeftuin Lettele is een natuurrijk voedselproducerend terrein, ook bedoeld voor educatie en om kennis en ervaring op te doen. Er grazen koeien of kalveren als voorbeeld voor biologische veeteelt, gecombineerd met notenteelt (waaronder walnoten en hazelaars) inhakend op de eiwittransitie van vleeseiwitten naar plantaardige eiwitten en een voedselwal (houtwal met meerder lagen van voedselbomen, -struiken en kruiden) afgeleid van het voedselbosprincipe. Wij hebben het ontwerp van de voedselwal gemaakt, de planten geleverd en de organisatie van de plantdag met de Werkplaats Voedselbossen Oost Nederland en de plantdag met het Ecolyceum georganiseerd. ...
Realisatie van een groen schoolpluin voor OBS Dijkzicht in Welsum. De beheofte voor de herinrichting ontstond doordat OBS Dijkzicht onderdak kreeg in het dorpshuis van Welsum,
Het linker deel is met name bedoeld voor leerlingen uit de onderbouw.
Het voorste deel is voor alle leerlingen en voor de bezoekers van het dorpshuis.
Tijdens deze gastles hebben de leerlingen uit de groepen 5 t/m 8 kennis gemaakt met programmeren en virtual reality met CoSpaces. Leerlingen leren een aantal basisprincipes van programmeren en ontdekken toepassingen van virtual reality.
...
Gastles over 'Rupsje nooit genoeg'. Samen met de juf leerlingen uit groep 1 en 2 verteld over hoe fruit groeit, wie er van eet, waar het groeit en hoe het smaakt. We zijn naar de dorpsboomgaard geweest en in de klas smaakproefjes gedaan.
...