Eriobotrya japonica
Loquat
0 Reviews | Review toevoegen
Eriobotrya japonica (Loquat of Japanse wolmispel of Japanse mispel of Neffel) is een vruchthoudende boom, winterhard en bladhoudend. De bloeitijd is van april t/m mei.

Maximale levertijd

tijdelijk uitverkocht

€ 39,00
Prijs per stuk
Aantal: 
Bestellen
 
Kenmerken
Het stevige vruchtvlees kan wit, geel of oranje van kleur zijn en heeft een zoete tot friszure smaak. De smaak wordt soms wel vergeleken met abrikozen, of tussen appels en abrikozen in. Midden in de vrucht zitten 1 tot 5 niet-eetbare pitten.  De vruchten hebben een hoog pectinegehalte en kunnen worden gebruikt voor verse consumptie, jam, vruchtensalade

De geurende witte bloemen zijn ongeveer 2 cm in diameter en worden in trossen van 3 tot 10 stuks gevormd aan het uiteinde van de scheuten. De bloemen zijn zelfbestuivend.

De bloeitijd is van april t/m mei. Bij bomen die in Nederland buiten zijn geplant worden de bloemknoppen voor de winter gevormd. Doordat de bloemknoppen en bloemen dus gedurende de winter aan de boom zitten, zijn deze gevoelig voor beschadiging door vorst. Hierdoor is het bij buiten uitgeplante bomen in Nederland moeilijk om ook daadwerkelijk vruchten aan de boom te krijgen.

Boomvormig, tot 4 m hoog met een ronde kroon en een korte stam.

Redelijk winterhardheid (-10°C) en bladhoudend in de winter.
 
Eisen
Standplaats zo warm mogelijk op een beschutte plaats, zonnig of halfschaduw.

Geen bijzonder bodemeisen, licht vochtig.
 
Informatie
De plant komt van nature voor in het zuidoosten van China en in Japan waar hij al meer dan 1000 jaar als fruitboom wordt gekweekt.

Eriobotrya japonica is een soort uit de Rozenfamilie (Rosacea, onderfamilie Maloideae) net als veel andere fruitgewassen zoals de appel, peer en krentenboopje.
De bladeren groeien vooral in de scheuttoppen dicht opeen. Ze zijn lancetvormig, toegespitst, aan de bovenkant glanzend donkergroen, aan de onderkant dof lichtgroen en tot 35x13 cm groot. Jonge bladeren zijn dicht en wollig behaard.

De plant is goed te snoeien, bij voorkeur in de zomer.

De geslachtsnaam Eriobotrya betekent: "met wollig fruit als een druiventros", en de soortnaam japonica betekent: "afkomstig uit Japan".

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.