Amandelboom 'Robijn'
Amandelboom 'Robijn'
0 Reviews | Review toevoegen
Prunus dulcis 'Robijn' (Amandelboom) is een boom eetbare zaden, winterhard maar niet wintergroen.

Maximale levertijd

tijdelijk uitverkocht

€ 17,95
Prijs per stuk
Aantal: 
Bestellen
 
Kenmerken
 
Naam Prunus dulcis (Amandelboom )
Winterhardheid Winterhard en niet wintergroen
Soort gewas Boom
Standplaats Zonnig
Grondsoort Geen speciale eisen
Maximale hoogte Ongeveer 4 meter.
Waterbehoefte Lichtvochtig
Bloeimaand(en) Maart-april
Bestuiving Zelfbestuivend
Vruchtmaand(en) Augustus -  september
De amandel is het zaad van de amandelboom (Prunus dulcis, voorheen Prunus amygdalus). Amandelen worden in augustus en september geoogst. De buitenkant van de 'pit' van deze steenvrucht wordt gekraakt, het vlies wordt verwijderd door de amandel kort te blancheren. 

Robijn is een kruising tussen de zoete amandel en perzik

Zoete amandelen vormen het belangrijkste bestanddeel van marsepein en vinden we tevens terug in desserts. Als je de vruchten rijp verzamelt, dan zijn ze aromatisch. De vruchten zijn ook rijk aan eiwitten en olie. Amandelen worden dan ook verwerkt in cosmetica. 

In april en mei bloeit de boom met kleine crèmekleurige bloemen. De bloemen zijn zelfbestuivend, maar vaak worden door kwekers op grote schaal bijen ingezet voor de bestuiving.

De Amandelboom is een bladverliezende boom die ongeveer 4 meter hoog wordt. De boom is winterhard tot ongeveer -15°C en bladverliezend in de wintermaanden. In maart begint de boom voluit te bloeien. De kans bestaat dan dat door nachtvorst de eerste vruchtvorming kan bevriezen. In geval van nachtvorst is het dus wenselijk dat de amandelboom wordt beschermd met een doek. 
 
Eisen
De Amandelboom verlangt een licht vochtige bodem en heeft geen speciale eisen aan de grondsoort. De beste standplaats is in de zon.
Er mag niet te veel gesnoeid worden. Als je wilt snoeien is de beste periode na de bloei.
 
Informatie
Oorspronkelijk komt de plant uit China. De Grieken en later de Romeinen zorgden ervoor dat de amandel in het gehele Middellandse Zeegebied werd verspreid. Ruim 80 procent van de amandelen komt uit Californië. Ook Spanje heeft een grote productie van zoete amandelen; met name de Jordan- en Valencia-amandelen komen daarvandaan.

Prunus dulcis is een soort uit de Rozenfamilie (Rosaceae). De familie kent zowel veel sierplanten als veel gebruiksplanten. Binnen de familie komen zowel vlezige vruchten als schijnvruchten voor. Tot de rozenfamilie behoren bekende vruchtenplanten als aardbei, appel, framboos, peer en pruim.

De donkergroene, ruw gezaagde bladeren hebben een bladsteel vol klieren en worden 5-10 cm lang. De kleur van de schors is grijs tot roodachtig.

Een Oud-Grieks verhaal vertelt hoe Demophon, de grote liefde van Phyllis, dacht dat hij haar verlaten had voor een ander. Haar hart brak, ze pleegde zelfmoord en de goden veranderden haar daarna in een amandelboom. Demophon kwam terug en besefte het misverstand en de onoverkomelijke ramp. Zijn hart brak en hij omarmde de amandelboom die daarop in bloei kwam. Zo staat de amandelboom voor de eeuwige liefde die immuun is voor de dood.

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.