Aardbeiboom
Aardbeiboom
0 Reviews | Review toevoegen
Arbutus unedo (Aardbeiboom) is een vruchthoudende heester of boom, winterhard en wintergroen. De bloeitijd is van juni t/m juli.

Maximale levertijd

tijdelijk uitverkocht

€ 17,95
Prijs per stuk
Aantal: 
Bestellen
 
Kenmerken: De ronde eetbare vruchten zijn ongeveer 2 cm in doorsnee en hebben een harde knobbelige schil. De vrucht rijpt van geel naar roodbruin. Het vruchtvlees is geel van kleur en heeft een iets zurige smaak. De vruchten kunnen in blik verkregen worden of worden gebruikt bij de bereiding van sommige wijnen, likeuren of jam.

De bloemen groeien in 5 cm lange en brede, hangende trossen aan het einde van de takken. De bloemen zijn groenachtig of wit tot roze van kleur. De bloem zelf is ongeveer 1 cm lang en klokvormig.

De bloeitijd is van juni t/m juli.

De plant is struikvormig en kan in ons klimaat een hoogte bereiken van maximaal 5 meter.

Redelijk winterhardheid (-12°C) en bladhoudend in de winter.
 
Eisen
De beste standplaats is zonnig / half schaduw op een wind luwe plek.

Grond moet goed waterdoorlatend zijn.
 
Informatie
De aardbeiboom komt van nature voor in het Middellandse Zeegebied en wordt geteeld in Portugal, Frankrijk, Griekenland, Italië, Spanje en China. Arbutus unedo is een soort uit de Heifamilie (Ericaceae), een familie van bedektzadige houtige planten die wereldwijd voorkomt.

De jonge twijgen van de Arbutus unedo zijn behaard. De stevige bladeren zijn leerachtig glimmend groen, lancetvormig, 4 - 11 cm lang en hebben een sterk gezaagde rand.
Scheuten kunnen  ingenomen worden. Het snoeien gaat ten koste van de vruchtzetting.
In het wapen van Madrid is een beer die met zijn voorpoten tegen de stam van een aardbeiboom staat en zo de vruchten eet.

In de Algarve (Portugal) wordt van de vruchten (legaal en illegaal) een drank met de naam Medronho gedestilleerd met een zeer hoog alcoholpercentage: 45 tot 60% en soms nog hoger.

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.