Recept gesso
Recept gesso
0 Review | Review toevoegen
Gesso gemaakt met gelatine poeder en champagne krijt om als ondergrond te dienen voor schilderen met ei-tempera.
€ 0,00
Prijs per stuk
 
Recept gesso-ondergrond voor ei-tempera, voor ongeveer 1200 cm2 ( 4 panelen van 300 cm2)
 
  • 15 gram gelatine poeder
  • 250 ml lauw water.
  • 200 gram Champagnekrijt
  • grote (au bain-marie) pan en een kleinere pan die daarin past
 
Vul de grootste pan met heet water tussen de 60 en 70 ⁰C.
Zet het kleine pannetje in de grote pan met heet water zodat het kleine pannetje gelijkmatig wordt verwarmd door het hete water.
Doe het lauwe water in de kleinste pan en strooi, al roerend, de gelatine in het lauwe water.
Los de gelatine roerend au bain Marie op zodat een klontvrije oplossing ontstaat
 
Meng het Champagnekrijt bij de gelatine oplossing, weer au bain Marie, roeren tot yoghurtdik
 
Breng de gesso warm aan op een liggende doek of paneel met een spalter, plamuurmatje of blokkwast  in ongeveer 5  dunne laagjes. Op een doek volstaan minder lagen. Elke laag een paar minuten laten drogen. Paneel/doek kwart slag draaien en de volgende laag steeds haaks op de vorig aanbrengen.
 
  • Deze gesso is voor ei-tempera, absorbeert te veel voor olieverf.
  • Op houten panelen die in een ruimte met slechte omstandigheden komen te hangen (kerk met grote temperatuur verschillen) kun je eerst doek lijmen, verder is dat onnodig.

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.